perjantai 16. joulukuuta 2011

Tässä inspiraatioksi kuva kuusenkoristeesta, jollaisen käsistään kätevä voisi ommella ihan itse.


Työpöytäni laatikossa odottaa kokoelma värikkäitä huopatilkkuja. Nyt puuttuu vain hetki omaa aikaa, jonka voisi kuluttaa mukavasti näperrellen. Saa nähdä tuleeko sellaista ennen joulua...

Mies on tämän viikon työmatkalla naapurimaassa ja itse yritän selvitä arjesta kahden lapsen kanssa. Pikkumies on vastikään aloittanut kiinteät ruoat ja melkein samaan syssyyn alkoi nuha ja yskä, enkä nyt sitten tiedä, että onko viimeaikaisten iltaheräilyiden (pahimmillaan vartin välein) syy mahanpurut vai räkätauti. Kun on koko päivän ollut jo pienten palveluksessa, niin mielellään sitä viettäisi ihan omankeskistä laatuaikaa koneella tai kirjan parissa, kunhan saisi vain olla, mutta kun ei niin ei. Taitaa äitimuorikin jäädä ilman joululahjaa, kun en vaan ehdi edes nettikaupoissa (tai tavallisissakaan) browsettaa.

Kotona vallitsee kaaos, joulua en ole juuri ehtinyt valmistella. Tai no, leivoimmehan me neidin kanssa piimäkakun, mutta se on jo puoliksi syöty. Onhan siinä ainakin jouluiset mausteet. Tosin inkivääriä taisi hujahtaa taikinaan aika reilulla kädellä. En kehdannut kahvittelemaan poikenneelle ystävättärelle sitä edes tarjota. Onneksi hän toi mukanaan Dan Caken marmorikakun.

Pipareitakin olin ajatellut vielä paistaa, samoin joulutorttuja, tehdä porkkana- ja ehkäpä bataattilaatikkoakin. Lantut vastikään (joskus viime keväänä) löytänyt ja niihin ihastunut kälyni lupasi tehdä lanttulaatikon. Viimeksi ja ensimmäistä kertaa hän tarjosi sitä pääsiäisenä. Olikin ensimmäinen kerta, kun söin lanttulaatikkoa joulusesongin ulkopuolella. Hyvin maistui, vaikkei kyllä ihan samalta kuin perinteinen mummon laatikko. Koostumus oli jotenkin, hmm, totuttua karkeampaa.

Kälyni hehkuttaessa ensimmäisiä kertoja jostakin kummallisesta suomalaisesta vihanneksesta, jota hän kutsui nimellä rutabaga, en heti käsittänyt, että oli kyse lantusta. Hän kertoi, että siitä voi tehdä sitä, tätä ja tuota, ja että hänelle kerrottiin, että tuon vihanneksen nimi on suomeksi "rutabagaa". Tarkemman kuvailun perusteella käsitin, että kyseessä oli pakko olla lanttu. Käly kuuluu Genevessä jonkinlaiseen vihannesrinkiin, jolle toimitetaan säännöllisesti sekalainen kokoelma ajankohtaisia kauden vihanneksia. Usein joukossa on suhteellisen tuntemattomiakin kasviksia, esimerkiksi kasviksia, joita on käytetty ravinnoksi joskus menneinä vuosisatoina, mutta jotka nykyihminen on syystä tai toisesta unohtanut tai hyljännyt ruokavaliostaan.

Tätä kirjoittaessa pikkumies on herännyt jo neljä kertaa ja neitikin jo kaksi. Paras kai itsekin painua jo sänkyyn. Tästä taitaa tulla melkoisen kiireinen yö.

4 kommenttia:

MaaMaa kirjoitti...

Tsemppiä kahden lapsen kanssa yksikseen!
Teetkö itse piparitaikinan, vai saakohan sitä täältä jostain valmiina? Oon COOPsista yrittäny kattoa, mutta en nähny...

Haliterkut <3

Elvira kirjoitti...

Kiitos MaaMaa! <3 Tänään mies onneksi jo palasikin kotiin.

Teen piparitaikinan itse. Kaupasta ei löydy sellaista suomalaistyylistä taikinaa. Paikalliset joulupiparit ovat aika erilaisia, ehkä olet niitä jo päässyt jossain maistelemaankin. Siirappina olen käyttänyt Migroksen melassia (Tafelmelasse), löytyy yleensä hillojen ja hunajapurkkien kanssa samasta hyllystä. Jotkut sanovat, että pipareihin tulisi siitä jotenkin lakritsimainen maku, mutta itse en ole kyllä moista huomannut.

Haleja<3

MaaMaa kirjoitti...

Ok, hyvä tietää ... ehkä uskallan kokeilla itse piparitaikinan tekoa... edellisestä kerrasta on vain huonot muistot kun tuli aivan liian kalpeaa taikinaa, joka ei maistunu paljoa millekään ... ;D

Kyselit sähköpostiani.
Mulle voi kirtsailla osoitteeseen maamaa@me.com :)

Haliterkut -- täällä meillä on nilkkoihin asti lunta!

Elvira kirjoitti...

Kiitos MaaMaa! Laitoin sulle juuri postia.

Me tehtiin neidin kanssa pari päivää sitten piparitaikina, mutta ei sitten ollakaan ehditty ja jaksettu pipareita leipoa, kun on sairasteltu vaan...

Ihanaa, että siellä on maa valkeana, ainakin ollut. Täällä vaan aurinko paistaa ja sää on jotenkin keväinen :) Ihanaa joulua sulle ja Hanille <3