sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Hyvä yö, parempi mieli

Eilen jälleen salamoi ja jyrisi. Sää oli ollut koko päivän mitä painostavin, trooppisen kostea ja kuuma, vaikka auringosta ei näkynyt vilaustakaan. Ukkoskuuron myötä lämpötila laski ihanat kymmenen astetta. Pitkästä aikaa yöllä olisi ollut tarvetta jopa peitolle. Viime yönä heräsin vain kerran ja juurikin siksi, että minulla oli K Y L M Ä. Harrikoitten pörinäkään ei tällä kertaa häirinnyt yöuntani, vaan sain nukkua rauhassa aamukahdeksaan. Havahduin vasta koiran pyrkiessä makuuhuoneeseen ja pian sen jälkeen pikkuneitikin jo kaipaili mammaa.


Tänään pääsimme maistamaan ihka ensimmäistä itse kasvattamaamme tomaattia. Kurkistelin varovasti lehtien alle nähdäkseni josko jokunen olisi jo kypsynyt ja tämä yksilö päätti pudottautua kämmenelleni. Pari muutakin jo lupaavasti punastelee.


Tästä tomaatinkasvatuskokemuksesta rohkaistuneena suunnittelen tietenkin jo täyttä päätä, mitä kaikkea kivaa sitä voisikaan kasvatella ensi kesänä. Haaveilen erityisesti itsekasvatetuista mansikoista, kesäkurpitsoista ja munakoisoista... ja tällaisesta Bama®:n telineestä, tosin sen vihreästä versiosta:6 kommenttia:

Notorious C.H.I.C. kirjoitti...

Onneksi yö meni paremmin! Itse asiassa täälläkin, koska heräsi vain sen 3 kertaa :DDD Mutta voi kuinka kadehdin teidän tomaatteja, näyttää vastustamattoman mehukkaalta, slurps!

Elvira kirjoitti...

Vera: kiva, että yö meni sielläkin paremmin! Tomaatti oli muuten todellakin mehukas ja sopivasti makea. Enpä ole ennen tainnut yhtä tuoretta tomaattia maistaakaan :)

ratón kirjoitti...

Aaaaah, tomaatteja suoraan omasta puskasta... Minulla oli aikoinaan Ecuadorissa kirsikkatomaatteja etupihan "kukkina" ja ne olivat aivan ihania. Pitäisi varmaan kasvatella tännekin pihaan omat tomaatit!

Elvira kirjoitti...

Ratón: omalla pihalla kasvatetut tomaatit ovat kyllä ihania. Niiden kasvuakin on ollut aivan ihana seurata. Pikkuneiti on aivan hullaantunut niihin ja käy aina niitä napsimassa. Ihme kyllä osaa valikoida sieltä ne kypsät. Eilen näin yhdessä mainoslehdykässä pensasmustikan. Nyt haaveilen sellaisesta :)

MaaMaa kirjoitti...

Oi tuollainen "hylly-kasvimaa" ois kätevä! Olisi ihana syödä itse kasvattamaa salaattia / tomaatteja ja vaikka ruohosipulia ja retiisejä ... ja mansikoita ... ja... ja ... :D

Isoäitini on uskomaton viherpeukalo. Hänen parvekkeellaan kasvaa vaikka mitä, ja kaiken hän on ite kasvattanut siemenestä. Esim. kirsikkatomaatteja on iso puska, jonka hän pokerina on kasvattanut laittamalla syömästään tomaatista pari siementä multaan!
Samanlailla sielä on KURKKUpuska! ??? En ymmärrä, miten hän sen tekee - mä olen joskus yrittänyt samanlailla, eikä ole tullut edes pienenpientä itua esiin ... :D

Elvira kirjoitti...

MaaMaa: No onpas isoäitisi todellakin mieletön viherpeukalo! Edesmennyt isoisäni kasvatti pikkuisella pihallaan aina kurkkuja, sipuleita, porkkanoita ja vaikka mitä, mutta käsittääkseni kyllä ihan ostetuista siemenistä. Siellä hän oli sinnikkäästi loppuun asti aina kesäisin pikkuruisella pellollaan rikkaruohoja kitkemässä ja maata kuopsuttamassa. Ja olisi meidät lapsenlapsensa nähnyt mielellään samassa puuhassa. Kyllähän siihen jaksoi vaarin mieliksi aina hetken keskittyä...