lauantai 28. marraskuuta 2009

Terveisiä pääkaupungista

Mies yllätti iloisesti tällä viikolla pyytämällä minut mukaansa pääkaupunkiin suuntautuneelle työmatkalleen. Kun anopillakin oli jälleen aikaa ryhtyä lapsenvahdiksi, niin mikäpä siinä, mukaan vaan! On aina hauska päästä hetkeksi pois arkikuvioista ja aina vaan parempi, jos reissu suuntautuu pois täältä periferiasta.

Lähdimme matkaan varhain eilisaamuna. Kotiseudulla ripsi vettä ja oli sumuista, mutta Alppien toisella puolen paistelikin aurinko kirkastakin kirkkaammin! Yleensä on toisinpäin. Tosin Berniä lähestyessämme auringosta ei  näkynyt enää jälkeäkään ja vettäkin alkoi sadella, niin kuin lähes aina siellä vieraillessamme... Toinen ihmetyksen aihe oli, ettei Gotthard-tunneliin ollut yhtään jonoa! Sangen harvinaista, vaikka arvon herra ministeri Leuenberger muuta mieltä onkin; hänen mukaansahan jonoja on vain pääsiäisenä.

Alppimaan maantiedettä tuntemattomille kerrottakoon, että St. Gotthardin/San Gottardon tunneli on 16,4km pitkä maantietunneli, joka yhdistää toisiinsa Urin ja Ticinon kantonit. Tunnelissa on vain yksi kaista per suunta ja näin ollen se muodostaa valitettavan liikenteellisen pullonkaulan: se nimittäin sattuu olemaan yksi Baselista Chiassoon kulkevan A2-moottoritien tunneleista. Toisen tunnelin rakentaminen olisi ainakin tunnelin eteläpuolisten alueiden intresseissä, mutta kaikki ehdotukset ovat toistaiseksi kaatuneet erinäisissä kansanäänestyksissä.

Bernin keskustan jo useampaan kertaan nähneenä päätin nähtävyyksien kiertämisen sijasta käyttää aikani shoppaillen Lyssachissa, Schönbühlissä ja Wankdorf Centerissä (pitihän tämäkin stadionin yhteydessä oleva kauppakeskus käydä katsastamassa), joista löytyy muun muassa sellaisia kauppoja kuin Zara, Loeb, Interio ja Toys R Us, joista täällä meillä voi vain haaveilla. Ja sellaistenkin ketjujen, joita täältä periferiastakin löytyy, tarjonta on jostain syystä huomattavasti monipuolisempi pääkaupunkiseudulla.

Edellä mainituista syistä johtuen mukaan tarttuikin sitten kenkiä, vaatteita, leluja, musiikkia, sisustusjuttuja ja joulukoristeita siinä määrin, että mies totesi, että harvemmin on tullut työmatkat yhtä tyyriiksi. Onneksi en löytänyt havittelemaani kameraa eikä mies unelmiensa taulutelevisiota ;-)

Ettei tämäkin postaus nyt mene jälleen pelkäksi ostoksista puhumiseksi niin laitanpa tähän muutaman otoksen matkan varrelta: hotellin ikkunasta ja tienpäältä.


1 kommentti:

Kasselin kyyhky kirjoitti...

Kauniit alppimaisemat ja kuukin näyttäytyy taivaalla. Mukava, että pääsit tuulettumaan. Minäkin olisin pikku loman tarpeessa, mutta ehkä sitten myöhemmin...