perjantai 30. lokakuuta 2009

Wikiavusteista syväluotausta

Sirokon blogissa oli tänään harrastettu Wikipedia-avusteista itsensä syväluotausta. Pakkohan tätä oli kokeilla! Jos joku muukin innostuu, niin homma toimii niin, että jokaisen kysymyksen kohdalla klikataan wikin vasemmassa laidassa olevaa ’satunnainen artikkeli’ –nappia. =)Mitä pelkäät?
Ipanapa 2:sta. Tämä lasten musiikkikokoelmalevy nostattaa hiuksia!

Mitä ottaisit mukaasi autiolle saarelle?
Yayoi Kusaman. Kusama on japanilainen nykytaiteilija, joka on kärsinyt lapsuudestaan saakka psykoottisista oireista. Hän lähti vuonna 1973 omasta tahdostaan psykiatriseen hoitolaan, jossa jatkoi taiteellista työskentelyään. Kusama on psykiatrisista ongelmistaan huolimatta maailmanlaajuisesti arvostettu taiteilija, jolle myönnettiin vuonna 2006 Praemium Imperiale. Aivan täydellistä seuraa autiolla saarella varmasti siis...

Mitä haluaisit häälahjaksi?
Veli kuun,
Pepe Laaksosen toistaiseksi ainoan soololevyn, joka julkaistiin vuonna 1988 vinyylilevynä eikä sitä ole myöhemmin uudelleenjulkaistu. Tämähän on ihan selvästi keräilyharvinaisuus!!! Eli ihan must vanhalle Dingo-fanille!!!

Mitä palvot?
17 Again-komediaelokuvaa. Pääosissa esiintyvät Matthew Perry ja Zac Efron. Elokuva kertoo 37-vuotiaasta miehestä, joka nuortuu 20 vuotta ja palaa opiskelijaksi lukioon, jossa opiskelevat myös hänen omat lapsensa. Hmm, näen usein painajaisia siitä, että olen palannut lukioon. Ja komediaelokuvatkaan eivät ole oikein minun juttuni…

Mistä näet unta ensi yönä?
Kenshistä. Kenshi on Mortal Kombat tappelupelisarjassa seikkaileva hahmo, joka vaeltaa Earthrealmissa etsien taidoilleen sopivia vastustajia. Hän tapaa useita taistelijoita lyöden heidät maahan ja toivoen saavansa enemmän haastetta. Kuulunkohan Kenshin vastustajiin vai liittolaisiin…??? Selvinnee siis ensi yönä.

Mitä ostaisit, jos sinulla olisi varaa?
Tuija Ernamon. Pitäähän sitä ainakin yksi komedienne omistaa…

Mistä aiheesta kirjoittaisit kirjan?
Pellingistä. Kylä ja saari Porvoon saaristossa noin 30 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Ympärivuotisia asukkaita on noin 260, joista 95 % on ruotsinkielisiä. Varhaisin Pellingin saaristoa koskeva tieto on Ruotsin kuningas Kaarlen Pellingissä kirjoittama kirje vuodelta 1411 Viipurin linnan komentajalle. Asutuksen oletetaan tulleen pääsaarille vuosien 1000 ja 1250 välillä. Tove Janssonilla oli kesäpaikka Pellingissä Klovharun saaressa. Pellingin saareen pääsee lossilla. Kyllähän tällaisesta aiheesta kannattaa kirja kirjoittaa!

Mitä keräilet?
Viillokkeja (ransk. fricassée) eli keitetystä lihasta leikattuja viipaleita, jotka tarjotaan lihan keitinliemestä munankeltuaisella suurustamalla valmistetussa kastikkeessa. Alkaa pikkuhiljaa olla vitriini näitä pullollaan :P

Mihin paras muistosi liittyy?
Ostrobotniaan eli Bottalle tietenkin :D Rakennuksessa on ravintolarypäs, johon ovat kuuluneet vuodesta 1985 lähtien ravintola Manala, St. Urho’s Pub ja erityinen juhlakerros. On tullut siellä jokunen kerta juhlittua opiskeluaikoina…

Turhin tietämäsi asia?
Naantalin helluntaiseurakunta on helluntaiherätyksen piiriin kuuluva naantalilainen seurakunta, joka syntyi vuonna 1986. Tätä ennen Naantalin helluntailaiset olivat kuuluneet turun Helluntaiseurakuntaan. Seurakunnan hengellisestä johdosta vastaa vanhimmisto ja aineellisista asioista vastaa rekisteröity yhdistys Naantalin helluntailähetys r.y. Seurakunta omistaa Helluntaitemppeli-nimisen rukoushuoneen sekä Lähetystorin Naantalissa. Eli ei siitä sen enempää.

Mistä aiheesta puhut kaikkein mieluiten?
Amerikannokkavarpusesta (Hesperiphona vespertina) tietenkin. Laji on laajalla alueella Pohjois-Amerikassa elävä, peippoihin kuuluva varpuslintu. Laji luetaan usein kuuluvaksi nokkavarpusen kanssa samaan sukuun, jolloin sen tieteellinen nimi on Coccothraustes vespertinus. BirdLife Suomi luokittelee linnun kuitenkin kuuluvaksi amerikannokkavarpusten sukuun. Eikö olekin mielenkiintoista?

Minkä asian parissa tulet työskentelemään/työskentelet ammatissasi?
VHF-monisuuntausmajakan eli VOR:in (engl. VHF Omni-directional Range) parissa. Se on ilmailussa käytettävä radionavigointimajakka, jonka avulla lentäjä saa tietoa siitä, missä suunnassa VOR-majakka on ilma-alukseen sekä millä VOR:n radiaalilla ilma-alus lentää. Enpähän ole enää sitten eksyksissä täällä Keski-Euroopassa ;)

Mikä saa sinut aina nauramaan?
Ekotehokkuus eli että tehdään enemmän tavaroita ja palveluja samalla kun tuotetaan vähemmän päästöjä ja saasteita. Ekotehokas tuotanto on näin ympäristöä vähemmän kuluttavaa tuotantoa. Ympäristövaikutusten vähentäminen samalla kun parannetaan tuottavuutta voi luoda kilpailuetua.

Kommenttini menee nyt hieman aiheen vierestä, mutta se sallittakoon. Viherpiipertäminen on aika naurettavaa, jos se menee överiksi. Ja se, että vastustetaan ihan kaikkia uudistuksia vedoten ympäristöasioihin. Täällä vihreät vastustavat uudistuksia, jotka voisivat helpottaa liikenteen sujuvuutta, sillä heidän mukaansa ruuhkien vähentyminen saisi yhä useamman valitsemaan henkilöauton julkisen liikenteen asemesta. Mutta siitä ei puhuta mitään, että bussit ja junat ovat jo nyt melko tyhjiä... tai siitä, että henkilöautot tyhjäkäyvät ruuhkissa tuntikaupalla... Mahtaa olla todella ympäristöystävällistä. Mutta älkää nyt armaat lukijani ymmärtäkö väärin. En ole missään nimessä vihreiden tai ympäristönsuojelun vastustaja, ennemminkin päinvastoin. Mutta kohtuu kaikessa!Entä itkemään?
Emerich (Imre) Frivaldszky von Frivald. Unkarilainen kasvitieteilijä ja entomologi, joka tutki erityisesti päiväperhosia (Lepidoptera) ja kovakuoriaisia (Coleoptera), mutta myös lintuja kuvaillen muun muassa turkinkyyhkyn vuonna 1838. Ötökät eivät ole koskaan olleet minun juttuni. Kyllähän sitä vähemmästäkin poraa.

Mikä oli ensimmäinen asia, jonka näit herätessäsi?
Akkutesteri eli mittalaite, jolla mitataan akun kuntoa tai varaustilaa. Tämähän on erityisen tärkeä laite jokaisessa kotitaloudessa. Siksi jopa nukun se vieressäni, kaiken varalta.

Mitä sinulla on taskuissasi?
Sweet, Sweet Rock, yhdysvaltalaisen death metal –yhtye We Came With Broken Teethin vuonna 2005 itsejulkaisema debyyttialbumi. Joo, paljastettakoon se nyt tässä: olen myös metallifani.

Mikä voisi korvata sinut ilman, että kukaan huomaisi?
Ei mikä, vaan kuka. Vaatimattomasti Luciano Pavarotti -vainaa. Hän tuskin sen ihmeempiä esittelyjä kaipaa.

Mitkä olivat ensimmäiset sanasi?
Giulio Leoni. Italialainen, tarkemmin roomalainen professori, akateemikko ja historiantutkija. Leoni tunnetaan historiallisista romaaneistaan, jotka ovat saavuttaneet suosiota niin Italiassa kuin muuallakin maailmassa. Vuonna 2006 häneltä suomennettiin ensimmäinen teos, Dante-mysteeri -sarjaan kuuluva Mosaiikkimurha. Kirjasarjan päähenkilönä on runoilija Dante Alighieri. Enpäs arvannutkaan ensimmäiset sanani lausuttuani, että joskus vielä tulisin olemaan kovastikin tekemisissä italialaisten ja italian kielen kanssa...

Minkä kanssa sinut tullaan hautaamaan?
Enskedefältetin. Yksi Tukholman kaupunginosista. Minulle täysin tuntematon. Tapahtuukohan Tukholmassa jonkinlainen luonnonkatastrofi vai pommitetaankohan se matalaksi??? Vai miten muuten voi tulla haudatuksi kaupunginosan kanssa? Hui! Olin hieman suunnitellut lyhyttä joulunalusreissua iki-ihanaan Tukholmaan, mutta pitänee jättää väliin... :P

Mitä sinulla on piilossa yöpöytäsi laatikossa?
Mihail Ivanovitš Tšigorin. Ensimmäinen venäläinen shakin suurmestari. Pitäähän yksi tällainen löytyä jokaisen kotiäidin yöpöydänlaatikosta, eikös vaan.

Mitä rakastat eniten maailmassa?
Lebowaa. Se on entinen Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän aikainen bantustan, joka oli tarkoitettu maan sothoja varten. Sille myönnettiin itsehallinto vuonna 1972. Etelä-Afrikan vuoden 1994 ensimmäisten demokraattisten vaalien alla se liitettiin osaksi uutta Limpopon provinssia. Taisin elää Lebowassa entisessä elämässäni?

Mistä aiheesta tekisit kappaleen Euroviisuihin?

Scott Citystä. Kaupunki Kansasin osavaltion länsiosassa Yhdysvalloissa. Kaupungin väkiluku oli vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan 3 855. Kansasin osavaltion lain mukaan kaupunki on niin kutsuttu toisen luokan kaupunki, ja se toimii Scottin piirikunnan hallinnollisena keskuksena. Kaupunki sijaitsee U.S Route 83:n ja K-96 -valtatien risteyskohdassa. Tällainen paikka ansaitsee ehdottomasti oman juuroviisubiisinsä. Tekihän Abbakin biisin Waterloosta ja vielä voitti ne vuoden 1974 viisut. Euroviisuissahan tuota plagiointia tunnutaan yleisesti harrastavan, joten miksipä en sitten lainaisi samantien Abban voittoisaa ideaa.

Mitä näet tällä hetkellä ikkunasta?
Tetrapylonin (kreik. Τετράπυλον, "Neljä porttia"). Tetrapylon on roomalainen monumentti, joita rakennettiin yleensä risteyspaikalle kaupunkien keskustaan. Neljä rakennelmaa, joissa jokaisessa oli neljä pylvästä, seisoivat niin, että tiet menivät niiden välistä. Joo, historiaahuokuvalla seudulla asustellaan…

Mikä sinä todella olet?
Peugeot 206 GT. 3-ovinen automalli, jota valmistettiin 4 000 kappaleen numeroitu rajoitettu erä (ovessa numerolaatta Grand Tourisme). Suomeen tuotiin 20 kpl. GT-malli on urheilullinen 206 WRC-ralliautoa jäljittelevä versio, Peugeot 206 GT:n erottaa 206 GTi:stä mm. muhkeammista puskureista. Niin no, siinäpä se jo tuli, kuvailu 8)

Ei kommentteja: