tiistai 22. kesäkuuta 2010

Sisko kylässä

Rakas siskoni oli meillä juuri viikon verran. Säät vaihtelivat lähinnä sateisesta hyytävän kylmään paria aurinkoisempaa päivää lukuunottamatta. Että sellainen kesälomaviikko tällä kertaa.

Eilen siskon saattoi kotimatkalle voimakas föhntuuli, jonka myötä lämpötila nousi lähes 15 astetta ja aurinko porotteli pilvettömältä taivaalta. Omanlaisensa kokemus sekin.

Simmareille ei sitten ollut käyttöä. Suorastaan nolotti, että olin kehottanut häntä ne laukkuunsa pakkaamaan. Milloinkohan se kesä oikein mahtaa tänä vuonna oikeasti tulla?

Koska suunnitelluista järvenranta- ja vuoristopicniceistä ei tullut mitään, jouduimme keksimään muunlaista ajanvietettä, kuten alennusmyyntejä Luganossa ja muoti- ja sisustuslehtien hamstrausta Lavena Ponte Tresassa.

Ponte Tresa on kaksoiskaupunki Italian ja Sveitsin rajalla - tai kokonsa puolesta ehkä ennemminkin kaksoiskylä. Rajan lisäksi kylän jakaa kahtia Tresa-joki ja maasta toiseen kuljetaankin siltaa pitkin. Välittömästi sillan ja raja-asemien itäpuolella on Luganonjärvi, joka myös Lago Ceresiona tunnetaan.


Ponte Tresa

Me siirryimme valtiosta toiseen tällä kertaa jalan. Sveitsin Ponte Tresaan pääsee näppärästi Luganosta FLP:n junalla, "treninolla". Monta kertaa se onkin, paitsi ympäristöystävällisempi, myös nopeampi tapa liikkua Luganon ja Ponte Tresan välillä, sillä tiet ovat erityisen ruuhkautuneita varsinkin arkisin italialaisten "frontalierien" ansiosta mutta myös viikonloppuisin, kun ticinolaiset vuorostaan suuntaavat sankoin joukoin Italian puolelle edullisemmille ruokaostoksille. Lavena Ponte Tresassa onkin yllättävän monta kauppaa ja puotia kunnan kokoon nähden.

Sveitsin tulli

Pikkuneiti oli enemmän kuin innoissaan päästessään ensimmäistä kertaa junaan. Sinne pitäisi selvästi päästä toisenkin kerran, sillä joka kerta kun hän näkee junan kuvakirjansa sivuilla, hän toteaa: "Tuh! Mennään!"

"Trenino"

Lauantain pelastivat Ruotsin prinsessahäät. Liimauduimme ruudun ääreen viideksi tunniksi! Jostain syystä kanavavalikoimastamme vain saksankieliset kanavat näyttivät olevan kiinnostuneita Victorian ja Danielin suuresta päivästä. Onneksi passiivinen kielitaito on pysynyt yllättävän hyvin yllä, vaikka saksalle ei ole ollut juuri käyttöä lukion jälkeen. Ticinossa sitä ei juurikaan ainakaan kotiäiti tarvitse, mitä nyt joskus eksyneitä turisteja ohjeistaessa.

Muuten siskon lomaviikko menikin sitten aika arkisissa merkeissä ruoanlaittoineen ja ulkoiluineen... Minusta viikko meni ihan liian nopeasti, siskon mielestä se tuntui normaalia pidemmältä. Sellaista se välillä on kun pitää viihdyttää ylienergistä duracell-puputaaperoa aamusta iltaan... Sisko-parka! Mutta eikös se toisaalta ole ihan kiva, että lomaviikko vaikuttaa normiviikkoa pidemmältä..? Nyt sisko voikin hyvillä mielin palata töihin lepäämään.

3 kommenttia:

Vera A. kirjoitti...

Ihanaa, että sinullakin oli sisko kylässä! Myös omani sai ottaa lomaviikolla aurinkoa vain muutamana päivänä ja piknik jäi tekemättä myös meiltä, mutta se on kiva, että tekemistä ja nähtävää riittää kyllä muutenkin! Ja meidän Neiti oli myös innoissaan junasta, vaikka vielä se sitä kirjojen kuvista tunnistakaan, kait ne kuvakirjojen veturit ovat sen verran erilaisia. Sen sijaan tsuh tsuh tsuh tiit tiit -ääni näyttää tuovan muistoja, kun toistelin sitä junamatkankin aikana :DDD

Jaana kirjoitti...

Löysin kommenttisi kautta tänne ja täytyy sanoa, että hieman kateellisena katselen ja luen Luganon elämästä.

Poikaystäväni on haaveillut Sveitsiin ja erityisesti Luganoon muuttamisesta jo useamman vuoden ja viime lokakuun Sveitsin ensimatkalla Lugano sai mutkin pauloihinsa ;) Ainoa ongelma muutossa on se, ettei Romanian passilla taida siellä tehdä juuri mitään, kun rajoitukset uusille EU-maille on niin tiukat ja itse en puhu paljoa saksaa ja italiaa en lainkaan (poikaystävä tosin osaa kumpaakin). Mutta haaveillaan ja suunnitellaan ja ehkä joku päivä päästään vihdoin toteutuksen asteelle :)

Blogisi on siis ehdottomasti suosikeissa! Terkkuja Luganoon :)

Elvira kirjoitti...

Veera: on aina yhtä ihanaa, kun sisko on kylässä. Yritin äitiänikin houkutella, sillä ajattelin, että maisemanvaihdos saattaisi tehdä hänelle hyvää raskaan kevään jälkeen, mutta hän ei ollut vielä valmis matkustamaan.

Jaana: Terkkuja sinne Romaniaan myös! Mielenkiinnolla olen seurannut blogiasi. Luganon seutu on maisemallisesti todella kaunista, ilmasto on miellyttävä jne. vaikka omat ongelmansa on täälläkin asumisessa, muun muassa asunnot ovat yllättävän kalliita... En tiedä tarkemmin uusien EU-maiden kansalaisille asetetuista rajoituksista, mutta eivät kai ne voi ikuisesti olla voimassa? Olisihan se aika outoa, että toiset maat olisivat ikuisesti eri asemassa kuin toiset. Todella paljon täällä tapaa ihmisiä, jotka ovat tulleet jopa EU-maiden ulkopuolelta. Toivottavasti haaveistanne tulee totta!