torstai 24. maaliskuuta 2011

Tuhoontuomittu lakiesitys?

Joku teistä saattaa ehkä muistaakin, että olen täällä taannoin valitellut kauppojen aukioloaikoja. Siis sitä että arkisin kaupat sulkevat ovensa jo klo 18.30 (paitsi torstaisin klo 21), lauantaisin klo 17 ja sunnuntaisin ovat kiinni.

Hallitus esitti eilen vuodelta 1968 (!!!) peräisin olevan aukioloaikalain korvaamista uudella: kaupat saisivat muun muassa olla auki puoli tuntia (!!!) myöhempään arkisin ja kokonaisen tunnin (!!!) verran lauantaisin. Ne saisivat pitää ovensa auki myös neljänä sunnuntaina vuodessa sekä kahtena juhlapyhänä (Corpus Domini ja Immacolata).

Muutostarvetta perustellaan muuttuneilla kulutustottumuksilla ja -vaatimuksilla sekä markkinatilanteella, johon rajantakaisella kilpailulla on aivat omat vaikutuksensa: Italiassa kaupat saavat ilmeisesti olla auki klo 7-22 välillä ja 20-30 sunnuntainakin vuodessa.

Nähtäväksi jää mitä parlamentti on tästä laista mieltä. Ammattiyhdistysliikkeet ovat jo ilmoittaneet sitä vastustavansa ja aikovat järjestää kansanäänestyksen, mikäli parlamentin kanta on myönteinen. Vuonna 1999 vastaava lakiesitys meni jo nurin kansanäänestyksessä. Miten minusta tuntuukaan, että nyt, 12 vuotta myöhemmin, lopputulos tulee olemaan sama.

Tänä vuonna kaupat olivat saaneet jo erityisluvan pitää ovensa auki 19. maaliskuuta eli isänpäivänä. Tätä aukioloa oli mainostettu jo Italiaa myöten paikallisista mediasta puhumattakaan. Saman viikon maanantaina - eli vain muutama päivä ennen isänpäivää - erityislupa kumottiin kahden yksityishenkilön (!!!) valitusten vuoksi. Voitteko uskoa? Arvatkaapa minkälaiset autojonot matelivat isänpäivänä kohti Italiaa... Harmi, ettei tullut otettua kuvia! Ja arvatkaapa oliko Comon Bennetin parkkipaikalla enemmän Italiassa vai Ticinossa rekisteröityjä autoja. Aika harvassa taisivat olla ne perheet, jotka juhlivat isää kotona tai luonnonhelmassa, tai riemuitsivat siitä, että Ticinon kaupat olivat kiinni lauantain ja näin ollen koko viikonlopun. Näin siis ainakin autojonoista päätellen. 

Ei voi muuta kuin ihmetellä.

Välillä suora demokratia todella haisee. Väestön ikääntymisen seurauksena muutosvastarinta voimistunee entisestään. Lakiesitykset aukioloaikojen muuttamiseksi kaatunevat siis tulevaisuudessakin. Parempi pysytellä niissä 60-luvulla hyviksi todetuissa aukioloajoissa.

4 kommenttia:

Pepe kirjoitti...

Täällä Vaudin kantonissa kaupat ovat auki 19 asti viikolla ja 17 lauantaina. Lisäksi ilta-aukiolo on täällä perjantaina, mutta se ei koske kuin isoja automarketteja, ostoskeskuksia ja sisustushalleja yms. Esim. tavaratalot Lausannen keskustassa eivät ole auki silloin. Genevessä sen sijaan ilta-aukiolo on torstaina ja silloin myös tavaratalot ovat auki myöhään. Näyttää siis siltä, että kantonikohtainen vaihtelu on huomattavaa.

Elvira kirjoitti...

Pepe: no onpa teilläkin siellä kyllä aika kitsaat aukioloajat, vaikka hieman sentään pidemmät kuin täällä :) Jännä, ettei tuo perjantain ilta-aukioloaika koske siellä keskustan tavarataloja. Miksiköhän?Kantoneittain on kyllä vaihtelua, kullakin on käsittääkseni oma lakinsa.

MaaMaa kirjoitti...

Täälläkin kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, ihan paria hassua lukuunottamatta jotka pitävät ovia auki 9-12/13. Sunnuntaisin ei siis shoppailla, vaikka se olisi monelle ihmiselle se ainut päivä jolloin ehkä muuten ehtisi shoppailemaan ...

Irlannissa, tai siis ainakin Dublinissa, oli myös 'shopping thursdays' jolloin kaupat (muut kuin ruokakaupat) saivat olla pidempään auki, muistaakseni klo 21 asti. Muina päivinä menevät klo 19 mennessä kiinni. Ruokakaupat sielä on saa sentään olla auki vaikka 24/7 jos sille päälle sattuvat ;)

Elvira kirjoitti...

MaaMaa: en tiennytkään, että siellä Ranskassakin kaupat pitävät ovensa kiinni sunnuntaisin, enkä muistanut, että Irlannissakin ovet suljetaan noin aikaisin illalla. Tulee vertailtua näitä paikallisia aukioloaikoja aina vain Italian ja Suomen vastaaviin. Varmaan aika monessakin Euroopan kolkassa aukioloajat ovat kitsaampia. Ja eihän Suomessa ja Italiassakaan kaupat ole auki yhtä pitkään suurissa kaupungeissa ja maaseudulla. Meinaa aina päästä unohtumaan...