maanantai 1. marraskuuta 2010

Liian vanha?

Olenkohan tulossa vanhaksi? 

Italian Big Brother eli Grande Fratello ei voisi tänä vuonna vähempää kiinnostaa. Itse asiassa viime keväänäkin GF:n ainoa valopilkku oli Mauro Marin, joka lopulta veikin koko potin. Olen kyllä istunut tänä syksynäkin maanantai-iltaisin television ääressä, mutta on tökkinyt ja pahasti.

Big Brotherin tapaisia "reality"-ohjelmiahan tulee aina parjata. Kukaan ei niitä tunnusta katsovansa, mutta silti ne keräävät ilmeisesti sen verran katsojia ja mainostajia, että niitä on kannattavaa näyttää. Minua GF on auttanut ymmärtämään italian puhekieltä (ja aikoinaan Espanjan Gran Hermano espanjaa), tutustuttanut myös erilaisiin murteisiin, opettanut ilmauksia, joita ei oppikirjoista löydy ja ehkä jollain tasolla olen oppinut myös jotain italialaisista (nuorista aikuisista), vaikkei kilpailijoita millään ilveellä taida voida keskivertoitalialaisina pitääkään. Kilpailijoiden tyylit ja vaatteetkin ovat kiinnostaneet ja keskinäiset suhteet, ns. romanssit eivät niinkään. 

Mutta nyt vaikuttaisi hieman siltä, että tämä formaatti alkaa kyllä olla aikansa elänyt, tapahtumat ennalta-arvattavissa, "hahmot" aina niitä samoja. Ei todellakaan jaksa enää kiinnostaa. Vai onkohan vain kyse siitä, että olen itse perheellistynyt, ikää on tullut, mielenkiinnonkohteet vaihtuneet, että olen syntynyt eri vuosikymmenellä kuin suurin osa kilpailijoista, etten enää vain yksinkertaisesti kuulu ko. ohjelman kohdeyleisöön?

Tänä vuonna mukaan on valittu samat tyypit kuin viime vuonna ja sitä edellisenä: "tettona", pikkutakki-sikari/piippumies, kävelevä plastiikkakirurgian mainos, isänsä menettänyt ja sen seurauksena traumatisoitunut nuori nainen, ei-niin-laiha fashion victim, ulkomailla asuva italiaano, yli-innokas pojankloppi, joka rakastaa naisia, monta roomalaista sekä napolilaista, pakolliset kiintiötyypit pohjoisesta ja etelästä, monta samasta muotista olevaa nuorta miestä, joita ei erota toisistaan ja joiden nimiä kukaan ei muista... 

Uutuuksia (ainakin muistaakseni, korjatkaa, jos olen väärässä): 

- lapsensa tämän isän hoiviin jättänyt nuori nainen 
- mies, joka valitsi ennemmin GF:n kuin arjen jakamisen raskaana olevan kumppaninsa kanssa (molemmat kilpailijat kertovat tulleensa GF:ään taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden, häh?)
- edesmenneen ma fia rikollisen kunnollinen(?) poika (GF 11:n voittaja-ainesta?) 
- miespuolinen escort (ehkä Italian rumin ammattigigolo? Ainakin maailman epäseksikkäimmällä äänellä varustettu!)

Tänä vuonna paria poikkeusta lukuunottamatta kilpailijat ovat kaikki suhteellisen hyvännäköisiä, tavallisia pullukoita pulliaisia ei juuri joukossa ole. Vaikuttaa siltä, että ulkonäkö on ollut yksi tärkeä kriteeri kilpailijoita valittaessa. Voihan käydä tietenkin niin kuin aiempina vuosina, että kilpailijat jaksavat aluksi pitää huolta ulkoisesta olemuksestaan ja myöhemmässä vaiheessa totuus paljastuu: meikkikerrokset ohentuvat, takapuolet leviävät, mahat kasvavat, lihakset surkastuvat ja huomataan, että eivätpä nuo nyt niin kummoisia olekaan. Mutta siltikin olisi mukavaa vaihtelua nähdä joskus GF:ssä ihan tavallisennäköisiäkin ihmisiä (taitaa olla Italiassa ihan mahdoton ajatus?) tai vaikkapa useampikin niistä GF:ään pyrkineistä kummajaisista, joiden castingeille nauretaan Mai dire grande fratellossa. Nykyisellään GF on alkanut muistuttaa turhistakin turhinta kauniiden ihmisten Uomini e donne -senssiohjelmaa...

Mai dire grande fratello onkin itse asiassa GF:ää mielenkiintoisempi ohjelma, jossa nauretaan kilpailijoiden kustannuksella, heidän toilailuilleen, yleistiedon puutteelleen, italian kielen osaamattomuudelleen, melkein mille vain. Ohjelma näyttää myös paljon sellaista mitä varsinaisesta GF:stä sensuroidaan ja kilpailijoista saa usein aivan erilaisen kuvan kuin jos seuraisi vain GF:ää.

Ärsyttävintä Italian BB:ssä on se, että kilpailijoiden perheet, tyttö- sekä poikaystävät raahataan studioon, tapaamaan kilpailijoita ja muutenkin talon ulkopuolista elämää ja suhteita käsitellään ihan liiaksi sen sijaan, että keskityttäisiin talon sisäisiin tapahtumiin. Vaikka pitäisihän minun kai ymmärtää, että Italiassa la Famiglia on tärkeä. Ei ole ihan samantekevää millaisesta perheestä tulet, kenen lapsia olet.

Kaiken huippu taitaa kuitenkin olla se, että studiossa istuu juorulehtimies antamassa kilpailijoille ohjeita siitä, kuinka näiden tulisi elämänsä elää, ja tuomitsemassa näiden tekoja. En ole vastaavaa nähnyt suomalaisessa, brittiläisessä tai edes espanjalaisessa versiossa.

Tänään olisi jälleen GF-ilta. Saa nähdä jaksanko vielä vaivautua.


Grande Fratello 11, maanantaisin noin klo 21.10, Canale 5

7 kommenttia:

Vera A. kirjoitti...

Täytyy tunnustaa, että olen katsoin silloin ekana vuonna GF 1:stä n. 3,5 minuuttia ja päätin sitten, ettei kyseinen ohjelma ole minua varten. Ja päätös on pitänyt ;) Enkä ole katsonut myöskään Suomessa suomalaista vastaavaa, ei kertakaikkiaan vain kiinnosta, jotenkin minulla on sellainen mielikuva, että siellä on vain narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä luusereita, jotka oikeasti kuvittelevat saavuttaneensa jotain päästyään televisioon kaiken kansan naurettavaksi. Eikä siinä siis mitään pahaa ole, minua vain ei kiinnosta ;) Eikä siis kiinnostanut edes 11 vuotta sitten, vaikken silloin tylsä perheenäiti ollutkaan :)

Ciacy kirjoitti...

Mà katsoin suht sàànnòllisesti viime vuoden grande fratelloa. Tànà vuonna katsoin ohimennen ensimmàisen tunnin verran sità avausjaksoa. Ei vaan jaksa kiinnostaa. Syy on ehkà se, kun se on tehty niin kovin katsojia kosiskeltavaksi. Vedetààn kaikki mahdolliset exàt ja kadotetut isàt mukaan ohjelmaan ja sitten he tapaavat nàità talossa olevia làhimmàisiààn. Formaattihan oli nimenomaan se, ettà talossa olijat eivàt tiedà ulkomaailmasta MITààN. Suomen BB:tà katselen juuri siksi, koska he pitàvàt vielà perusformaatista kiinni (toivottavasti jatkossakin).
Kielen puolesta on kyllà kiva seurata grande fratelloa, mutta tànà vuonna ei edes kieli vedà tarpeeksi puoleensa. Jàrkyttàvintà on kuitenkin ehkà se, ettà sitten tiistaina kaikissa aamuohjelmissa neli-viiskymppiset tyypit pohtivat talon tapahtumia ja edellisen pàivàn ohjelmaa. Eli et sinà kyllà liian vanha ole. Yleisò nàyttàà ohjelmissa olevan hyvinkin vanhaa ja samaten kaikki nuo keskusteluihin osallistuvatkin. Ainoa ohjelma, joka on nuorisoa tàynnà on tuo maanantai-illan show. Musta on ihan outoa, ettà noin vanhoja ihmisià kiinnostaa keskustella kyseisestà ohjelmasta, saatikka ettà he saavat tv tilaa myòs tunneiksi. Tuota mai dire grande fratelloa en ole koskaan nàhnyt. Olen tiennyt ettà se tulee heti grande fratellon jàlkeen, mutta perhana kun noiden ohjelmien pitàà aina kestàà se reilu kolme tuntia ettà nukahdan kesken kaiken ja seuraavatkin ohjelmat jààvàt nàin vàliin.
Hups, olipas pitkà kommenti :-o

Elvira kirjoitti...

Vera: narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä luusereita, hih :D Lienet oikeassa :D Onhan se aika säälittävää, että tänäkin vuonna talossa on tyyppejä, jotka ovat menneet sinne muka taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden, ihan niin kuin se ei normaalia työtä tekemällä olisi mahdollista. No, saattaahan sieltä joku "onnellinen" saada jatkopestin muiden viihdeohjelmien vähäpukeisena takapuolenkeikuttajana, heh.

Ciacy: Ihanan pitkä kommentti :D En ole tuollaista ohjelmaa huomannutkaan, jossa keski-ikäiset juttelevat talon tapahtumista. (tarkoittaako se, että kohta talon tapahtumat alkaakin taas minuakin kiinnostaa? ;) En kyllä juuri Italian televisiota katsokaan, ehkä kerran viikossa jotain sarjaa ja joskus hetken aikaa Le Ieneä tulee seurattua ja Coloradoa (mies katsoo niitä) ja siis GF:ää (vain ma-iltaisin) ja Mai dire Grande Fratelloa. Mielenkiintoisimmat ohjelmat Italian tv:ssä tuleekin usein niin myöhään arkisin, että jää katsomatta (ja nauhoitettuja en ehdi ikinä katsomaan).

Juuri noista mainitsemistasi syistä on GF:stä mennyt maku. Muutenkin tuntuu, että äänestäjiä ohjaillaan aika suruttomasti äänestämään tuotannon kannalta parhaalla tavalla (toisia kilpailijoita näytetään paljon, toisia ei ollenkaan, joistain näytetään vain tietynlaista matskua jne.) Välillä on epäilyttänyt, että tapahtuuko kilpailijoiden eliminointi ylipäänsä ollenkaan minkään äänestyksen perusteella... Tulee sellainen olo, että katsojia sahataan linssiin ja pahasti :D

Ohjelmien kestot on kyllä aika uskomattomia! Toi GF:kin reilut kolme tuntia ja silti vielä usein menee pitkäksi kun ei pysytä aikatauluissa X)

Vera A. kirjoitti...

Pari vuotta sitten olin aika järkyttynyt, kun sinne oli menossa myös yksi kursikaveri lentoemäntäkurssilta, tosin sitä ei lopulta valittu, vaan sinne meni se toinen lentoemäntä. Mutta se mun kurssikaveri on ihan järki-ihmisiä ja siksi ihmettelin kovasti, että oli sinne edes hakenut...

Ciacy kirjoitti...

Joo kyllàhàn nuo juontajat ja juontajan avustajat aika onnistuneesti ohjailee àànestàjià ja se kaljupàà kertoo aivan liikaa neuvoja taloon.
Esimerkiksi Pomeriggio 5stà tulee joka pàivà vajaa tunnin mittainen katsaus grande fratelloon....ja siinà juontaja on aikuinen, joka haastattelee ihan vakavistakin aiheista ja silti pitàà myòs tota grande fratello keskusteluita (ja la fattoria). Yleisònà on myòs vanhempaa porukkaa. Kuitenkin suurin jàrkytys on ollut pari tiistai aamua, kun kunnon "paneelit" keskustelevat ohjelmasta. Nyt en kyllà muista millààn ettà mikà tuo ohjelma oli, mutta ohjelma ei oltu suunnattu millekààn parikymppisille vaan huomattavasti vanhemmille.

Elvira kirjoitti...

Vera: kai sinne ihan täyspäisiäkin henkilöitä hakee, tyyliin jännitystä elämään, mutta eri asia sitten ketä sinne tulee valituksi. Viime vuosina on ollut usein vielä tyyppejä, jotka on jo esiintyneet televisiossa aiemminkin. Se on jotenkin tylsää, kun kuitenkin odottaisin näkeväni siellä ihan jotain "taviksia".

Ciacy: tuota Pomeriggio 5:ta olen tainnut silloin tällöin pätkän nähdäkin. Minua muuten ärsyttää siinä, että juontajanaisen kasvonpiirteitä ei erota, kun valoilla ja ties millä filttereillä on häivytetty rouvan rypyt niin että erottuu vain silmät just ja just ja nekin näyttävät jotenkin suttuisilta :D

Ciacy kirjoitti...

Ai niinkò, heh. Minà en ole kiinnittànyt siihen huomiota. Pitààkin ensikerralla tsekkaa tuokin asia :D