keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Tienasin tänään

50 frangia! Kulutin kaupassa 53. Katto pääni päällä maksoi 73. Vesi, kaasu, sähkö maksoivat nekin jotain ja pitihän sitä syödäkin. Säästeliäänä ihmisenä otin koiran kakkapussit kunnallisesta kakkapussitelineestä. Vaikka jokuhan nekin maksaa, me muiden mukana. 

Vein myös roskat kunnalliseen jätesäiliöön eikä sekään ihan ilmaista ole, mutta pian se saattaa olla huomattavasti kalliimpaa. Sekajätteen saa toistaiseksi pakata kaupasta ostettaviin roskapusseihin, n. 0,13fr/kpl. Pian ne "lahjoittanee" kunta, tosin vain rajallisen määrän kullekin kotitaloudelle. Loput saa ostaa korkeaan hintaan kaupasta, sillä virallisen ja ainoan sallitun roskapussin hinnasta suurin osa tulee olemaan roskaveroa. Tämän tarkoituksena on tietenkin rohkaista kuntalaisia lajittelemaan jätteensä, mutta myös pysäyttää roskaturismi. Erilaiset säkit tullaan avaamaan ja tutkimaan niiden alkuperän selvittämiseksi... 

Bielin kaupungissa erikoisroskapussit olivat käytössä jo vuonna 2006. Niitä piti osata erikseen pyytää kaupan kassalta. Ei tullut kuuloonkaan, että asiakas olisi voinut itse poimia rullan ostoskärryihinsä suoraan hyllystä: sehän olisi saattanut jäädä vaikka maksamatta. Jätesäiliön avaamiseen taas tarvitsi avaimen. Sairasta. Täytyy tunnustaa, että kerran Bielistä viikonlopunviettoon lähtiessämme heitimme auton takakonttiin myös yhden roskapussin, koska viralliset verojätesäkit olivat loppuneet, ja dumppasimme sen lukitsemattomaan jätesäiliöön jossain Domodossolan tienoilla Italiassa... Kansainvälistä roskaturismia siis.

Kotikuntamme on yksi niitä viimeisiä kuntia, jossa "tassa sul sacco" ei ole vielä tätä päivää. Mutta lisääntyneen roskaturismin vuoksi se lienee sitä pian täälläkin. Kuka maksaa roskapussista esimerkiksi 5 frangia/kpl, jos naapurikuntaan kelpaa se 0,13 franginkin. Niinpä niin. Toivottavasti meillä ei enää pian käytetä vaippoja: kalliiksi tulisi, varsinkin kun kestovaipat ja pyykkitupa kerran viikossa ei kuulosta kauhean toimivalta yhdistelmältä (asuntoon EI SAA asentaa pesukonetta). Ihan asiasta toiseen, tietääkö joku vaikuttaako veden kovuus kestovaippojen imutehoon?

Niin, siis tienasin tänään viisikymppiä. Menoihin verrattuna en siis juuri mitään, mutta olen silti tyytyväinen itseeni. Ja mikäpä sen mukavampi tapa tienata, kuin opettaa innokkaalle oppilaalle englannin alkeita.

4 kommenttia:

Stazzy kirjoitti...

Paljon olen kuullut puhuttavan noista maksullisista jätteistä. Koomillista, mutta näen hyviä puoliakin. Eivätpähän roskaa joka paikkaa niinkuin täällä Ranskan puolella, jostain Italiasta puhumattakaan.

...mitä mun piti sanoa muuta..?
Ainiin, veikkaan että kunnon annos väkiviinaetikkaa vaippapyykissä (huuhteluaineena) sekä pehmantää niitä, että desinfioi ja vaikuttaa kalkkia poistavasti. Pesukonekin kiittää.

Elvira kirjoitti...

Stazzy: Kiitos etikkavinkistä! Tuohan voisi vaikka toimia!

Joo, onhan täällä kai keskimäärin siistimpää kuin etelä- tai länsinaapurissa :) En ole sitä vastaan, että kukin maksaa sen mukaan kuinka paljon jätettä tuottaa, minusta se on vähintäänkin oikeudenmukaista, mutta lukitut roskalaatikot yms. alkaa mennä jo hieman yli ymmärryksen.

Luganon ekokeskuksissa eli suuremmissa lajittelupisteissä on myös joku aika sitten otettu käyttöön eräänlainen avainkortti, etteivät vaan naapurikuntalaiset tule sinne omia jätteitään lajittelemaan (kun heidän oma kuntansa ei moista palvelua tarjoa). Olisikohan kuntien järkevämpää tehdä jonkinlaista yhteistyötä näissä jäteasioissa, niin ei tarvitsisi tuota roskaturismia niin pelätä? Mutta olisi se kai niin vaikea päättää, että kuka maksaa ja kuinka paljon, ettei taida ihan helposti onnistua.

Pepe kirjoitti...

Hassua, asutaan Lausannen lähellä eikä täälläkään ole tuota "roskapussiveroa" käytössä eli roskat pakataan ihan mihin pussiin haluat ja viedään joko taloyhtiön roskikseen tai tienviereen jompanakumpana viikottaisena roskanvientipäivänä. Appivanhempani taas asuvat Biennen (Bielin) lähellä ja he ostavat noita verollisia pusseja ja tietty pakkaavat ne ääriään myöten täyteen...

Elvira kirjoitti...

Pepe: kiitos kommentistasi. On aina mukava kuulla muista Sveitsin suomalaisista ja siitä miten muualla toimitaan. Kävin muuten vastavierailulla blogissasi ja ryhdyin heti lukijaksi! Sain kunnian olla ihan ensimmäinen julkinen lukijasi, jee! Teitähän onkin kohdannut oikein tuplaonni, ihanaa! Paljon onnea ja oikein hyvää odotusaikaa!