lauantai 10. heinäkuuta 2010

Hellepäivän ruokaa

Afa sen kuin pahenee päivä päivältä. Tänään aurinko ei porota niin kovasti kuin aiemmin tällä viikolla, sillä taivas on paksun vesihöyrykerroksen peitossa. Kostea kuumuus tunkeutuu väkisin myös neljän seinän sisälle. Onnettomasta ilmastointilaitteestamme ei ole paljon iloa, kunhan tuolla huvikseen hurisee ja syö kallista sähköä. Kaihtimet on pakko pitää kiinni, sillä pehmeä puolihämärä luo illuusion viileämmästä sisäilmasta. Tai ainakin näin pääsee edes hetkeksi pakoon auringonpaahteelta.

Otsonilukemat ovat olleet ainakin viikon verran jo pilvissä. Silmien, nenän ja kurkun limakalvot ärsyyntyvät, hengittäminen käy raskaaksi. Sanomalehdessä muistutetaan päivittäin jättämään auto kotiin ja liikkumaan mieluummin julkisilla, pyörällä tai kävellen. Toisaalta varsinkin herkimpien henkilöiden tulisi välttää turhaa rasitusta ulkona jo pelkän kuumuuden vuoksi otsonista puhumattakaan.

Tällaisella säällä on hyvä välttää myös kuumia ja raskaita ruokia ja syödä mieluummin raikkaita salaatteja ja paljon hedelmiä. Meillä hellepäivän ykkösruokaa on ehdottomasti kinkku ja jääkaappikylmä melooni, tai 'meno', kuten pikkuneiti sanoo.

Tänään teimme salaatin keitetystä perunasta, höyrytetyistä vihreistä pavuista, tonnikalasta ja kananmunista. Mausteeksi suolaa, oliiviöljyä ja hiukan viinietikkaa. Espanjassa oppimaani versioon - 'Ensalada de atún, huevo e patata' - laitan papujen sijasta tomaattia ja hiukan sipulia. Halutessaan salaattiin voi toki laittaa sekä papuja, tomaattia että sipulia, kuten oheisessa kuvassa, jonka löysin täältä. Hyvää, ruokaisaa ja todella helppo valmistaa!


Toinen kuuman ilman suosikkiruokamme on tonnikala-pinaatti -piiras. Ainoa huono puoli on, että se valmistetaan uunissa. Kun kotona on jo muutenkin kuuma, uunin käyttäminen ruoanlaitossa ei oikein houkuttele...

Tämä piiras on myös todella helppo ja nopea valmistaa, varsinkin jos ostaa valmiin lehtitaikinan ja pakastepinaattia. Lähikauppamme pakastealtaasta löytyy lämmitystä vaille valmista pinaattia - 'spinaci alla panna' - jossa on kerma ja mausteetkin jo valmiina. Piiraan täyte syntyy helposti sekoittamalla tonnikalan ja pinaatin joukkoon raakaa kananmunaa. Jos pakastepinaatti on maustamatonta, voi sen sekaan lisätä lämmitysvaiheessa maitoa tai kermaa tai vaihtoehtoisesti sekoittaa tonnikala-pinaattitäytteen joukkoon vaikkapa creme fraichea tai ricottaa. Piiraan päälle ripotellaan vielä hieman juustoraastetta ja ei kun uuniin. On hyvää sekä lämpimänä että kylmänä!


4 kommenttia:

Vera A. kirjoitti...

Aah, olen ehdottomasti salaatin kannalla näin kesällä! Ei siis kerta kaikkiaan tee mieli syödä mitään raskaampaa, melonia ja kinkkua menee kilokaupalla. Rantsuun vien aina melonia kylmälaukussa valmiiksi paloiteltuna, lisäksi ostetaan paikallisesta rosticceriasta kasviksia, esim. höyrytettyjä babyporkkanoita ja vihreitä papuja. Tuota sun salaattia pitääkin kokeilla! Sanooko tyttö muuten kinkun italiaksi vai suomeksi? Meillä ei millään meinaa oppia italiaksi, kait prosciutto on liian vaikea, mutta kinkkua pyytää, parmankinkku onkin yksi suurimmista herkuista :) Meloni oli kanssa meli tai jotain sinne päin tässä pari päivää sitten... <3

Elvira kirjoitti...

Vera: meillä kinkkua taidetaan useimmin kutsua nimellä "tätä" ;) On kyllä joskus toistanut perässä "kikku", mutta ei ole jäänyt vielä aktiiviseen sanavarastoon. Prosciutto taitaa olla liian hankala sana, mutta merkityksen kyllä ymmärtää. Ainoita ruokasanoja, joista käyttää molempia kieliä on "cotto" eli biscotto eli "kekki" ja leipä "eipä", jota joskus kutsuu myös paneksi. Pizza, joka olisi sama molemmilla kielillä, on tytön mukaan joko kakku tai leipä :)

Riikka kirjoitti...

Hei,

olen lukenut nyt blogiasi jonkin aikaa, mutta en löydä sitä blogilistalta. Haluaisin lisätä sen suosikkeihin. Olen löytänyt blogisi omien suosikkiblogieni kautta. Blogiasi olisi kiva lukea ns. suoraan eikä aina tarvitsisi hakea muiden blogien kautta. Kuinkahan se onnistuisi? Olen jo jonkin aikaa sitten kirjautunut lukijalistallesi.

Riikka

Elvira kirjoitti...

Hei Riikka!

En tiedä olitko tarkoittanut tämän kommenttisi julkaistavaksi, mutta julkaisin sen nyt kuitenkin. Lisäsin blogini tänään blogilistalle. Toivottavasti lukeminen nyt onnistuu :)